Een reis van het schaap naar de winkel.
Het is een geweldig gevoel om de wol van mijn eigen schapen in de winkel te zien liggen. Ik kan niet anders dan denken aan de lange en mooie reis die het heeft gemaakt. Ik heb zo veel geleerd over wol en hoe het verwerkt wordt door deze reis mee te maken. Ik vertel je er graag over.
Het begint uiteraard allemaal bij het schaap. Bij Stichting Schaapskudde Doorn houden we Drentse Heideschapen. Een prachtig ras met een rijke geschiedenis die wel 5000 jaar terug voert tot onze voorvaderen die voor het eerst schapen hielden. Dat deden ze ook hier op de Utrechtse Heuvelrug. Ook toen al gebruikten ze de wol om hun kleding mee te maken. Duizenden jaren hebben wij mensen dat vervolgens gedaan en op die manier hebben schapen best een grote rol in onze beschaving gespeeld. Als je daar meer over wilt weten dan moet je zeker even het boek A Short History of the World According to Sheep lezen.
Drentse Heideschapen hebben geweldige vachten. Dat is misschien wel de voornaamste reden dat ik voor dit ras heb gekozen. Prachtige lange lokken die golvend naar beneden hangen en wuiven in de wind.
Deze schapen lopen het hele jaar heerlijk buiten in de natuur. Ze kunnen hun oorspronkelijke gedrag vertonen en daar wordt je blij van als dier. Samen met de kudde lever ik een bijdrage aan natuurbeheer op verschillende locaties op de Utrechtse Heuvelrug. We vervangen machines waar we dat kunnen en proberen natuurbeheer zo een stukje duurzamer te maken.
Scheren
In juni worden de schapen geschoren. Eerst deed ik dat nog op de ouderwetse manier met de schaar. Inmiddels heb ik echter zo veel schapen dat ik ze met de machine ben gaan scheren. Het is zwaar werk en het is altijd op een hete dag. Dan zweten de schapen namelijk lekker en zo glijdt het scheerapparaat mooi door de wol. In dit filmpje kun je zien hoe dat allemaal in zijn werk gaat:
Van alle wol die van de schapen komt kun je vervolgens prachtige dingen maken. We maakten bijvoorbeeld al diervriendelijk schapenvachten. Dit jaar hebben we daar ook duurzame dekbedden aan toegevoegd. En nu hebben we dus ook nog onze eigen garen laten spinnen zodat ook andere mensen hun creativiteit los kunnen laten op dit prachtige natuurproduct waar de schapen zo hun best op hebben gedaan.
De wol die verwerkt moet worden tot garen brengen we vervolgens naar Kaarderij Wollust. Daar hebben ze allemaal fantastische machines van meer dan 100 jaar oud. En ze hebben de expertise om deze wol te verwerken tot de streng die jij in de winkel vindt. Gelukkig maar want er zijn maar heel weinig plekken in Europa waar ze nog op ouderwetse en kleinschalige manier wol spinnen. Het is een mooi proces. Eerst gaat de wol in de 'tumbler', een soort draaimolen waarbij de vuile stukjes er uit moeten vallen. Daarna moet het worden gewassen, zo verdwijnt ook een groot deel van het wolvet genaamd 'lanoline'. Dan begint het echte werk. De gewassen wol gaat door de 'kaardmachine'. In dat apparaat worden alle wolvezels uit elkaar getrokken tot een soort wolkje van wol overblijft. Met dat wolkje kun je vervolgens naar de 'spinmachine' waar het tot draad wordt gevormd. Onze garen is daarna ook nog 'getwijnd' dat betekent dat meerdere (in dit geval drie) draden samen worden gevoegd om een nog steviger en dikkere draad te bekomen. En dan is het klaar! En nu kun jij er mee breien of haken of weven. We zijn heel benieuwd wat je er mee gaat doen!
IN DE WINKEL
Als de wol is verwerkt tot garen dan moet hij natuurlijk nog in de winkel terecht komen... Gelukkig kwam Iris van Iwoolly op mijn pad. Iris is fanatiek breister en weet alles van wol. Ze heeft haar eigen wolwinkel in Leidsche Rijn (Utrecht) waar ze andere mensen enthousiast probeert te maken voor dit oeroude ambacht. En ze voorziet hen die al gepassioneerd zijn van de beste materialen om hun creaties mee te kunnen maken. Iris is nauw betrokken geweest bij alle fases van de verwerking. Van de keuze voor de juiste dikte, de manier van twijnen, de lengte, enzovoorts! Samen hebben we bedacht hoe we deze wol het beste op de markt konden brengen. We doopten we onze co-creatie VILLA THORHEM. Zo noemden de Romeinen vroeger het dorpje Doorn waar de schaapskudde graast. Het is de meest duurzame en diervriendelijke wol die je zult vinden. Ruig, stoer, sterk, helemaal natuurlijk en van schapen bij jou in de buurt. Van deze wol weet je zeker dat de schapen een vrolijk en gelukkig leven hebben gehad. En als je dat niet gelooft? Dan kom je maar gezellig bij de kudde kijken. Je bent van harte welkom!
Comments